Jizerské hory - Tanvald 24.-26.9.2010

 

Po roce jsme opět využili klubovnu tanvaldského oddílu tomíků Zálesáci,abychom tentokrát poznávali podzimní tvář Jizerských hor. Předpověď počasí nebyla sice vůbec příznivá,ale 15 členů to neodradilo.

Díky dopravě vlastními auty jsme se mohli v sobotu vydat přímo do centra Jizerských hor do osady Jizerka. Zde jsme již samozřejmě pěšky prošli část naučné stezky „Rašeliniště Jizerky“ a pokračovali přes Jelení stráň na Pytlácké kameny. V tomto úseku se všichni mohli dosytosti vydovádět při slézání kamenitých vrcholů. Pak jsme dále pokračovali po červené značce na Předěl a odtud už byla téměř na dohled Smědava. Tam jsme došli právě včas, protože začalo pršet. Na chatě jsme si dopřáli občerstvení (např.palačinky se šlehačkou) a s obnoveným elánem jsme vyrazili po lyžařské cestě k Jizerce. Hned na začátku přestalo pršet,takže těch posledních 7 km uběhlo rychle a v pohodě. Večer v klubovně jsme strávili při společenských hrách (např.Dostihy a sázky) a odpočinkem po túře dlouhé 23 km.
Nepříznivá předpověď počasí se přece jenom vyplnila a neděle nás uvítala deštěm a citelným ochlazením. Turistika v takových podmínkách  nepřipadala v úvahu a tak jsme pokračovali ve společenských hrách a krátce po poledni jsme uplakaným Jizerským horám zamávali na rozloučenou.

Napsáno: 16.10.2010
Jméno autora: Luboš Podlipný